Financieel topman Emiel Roozen van verzekeraar Delta Lloyd treedt per direct terug. Dat werd maandag bekendgemaakt. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Jean Frijns, gaat weg bij het concern.
Afgelopen vrijdag deed de rechtbank in Rotterdam uitspraak in een zaak tegen de door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) opgelegde boete en een aanwijzing tot heenzending van Roozen uiterlijk 1 januari 2016. De rechter bekrachtigde de boete, die wel iets werd verlaagd, en verklaarde het beroep van Delta Lloyd tegen het heenzenden van de financieel bestuurder gegrond.
DNB zou een nieuw besluit moeten nemen over de bezwaren van Delta Lloyd tegen de heenzending. DNB wees er maandag echter op dat de rechtbank “nadrukkelijk de aanwijzing tot heenzending niet heeft vernietigd”, maar geschorst.
Financieel topman Roozen wacht de procedure niet meer af. In het belang van de vennootschap heeft Roozen besloten per direct terug te treden.
President-commissaris Jean Frijns van Delta Lloyd vertrekt per 1 oktober. “Ook ik trek mijn conclusies dat de rechter de beoordeling van de feiten zo anders heeft beoordeeld dan de raad van commissarissen en stel mijn positie als voorzitter ter beschikking”, zei hij.
Delta Lloyd gaat zijn aandeelhouders bijeenroepen om de vacatures opnieuw te vullen. In de tussentijd wordt de portefeuille van Roozen tijdelijk verdeeld onder de leden van de raad van bestuur, die verder nog bestaat uit topman Hans van der Noordaa, risicodirecteur Annemarie Mijer en bestuursleden Ingrid de Graaf en Onno Verstegen.
Hoogste boete van DNB ooit
DNB liet eind vorig jaar weten dat Delta Lloyd een boete moest betalen, omdat de verzekeraar misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente. Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico’s te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan twintig jaar. Daarmee heeft de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig gehandeld.
Het financiële voordeel dat daardoor werd behaald, geschat op 21,6 miljoen euro, zou Delta Lloyd moeten inleveren, oordeelde DNB eind vorig jaar. Daar kwam een boete van 1,2 miljoen euro bovenop. Vrijdag verlaagde de rechter de boete met 120.000 euro naar 22,7 miljoen euro. Voor zover bekend is het de hoogste boete ooit door DNB aan een financiële instelling opgelegd.
Frijs gaf vrijdag in een toelichting aan dat Delta Lloyd de afgelopen tijd al "veel heeft gedaan'' aan de versterking van zijn risicomanagement, zoals de aanstelling van een risicodirecteur.
Overigens bleek maandag dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de beleggingsdivisie Delta Lloyd Asset Management een boete geeft van 750.000 euro vanwege de zaak uit 2012. Hier heeft Delta Lloyd bezwaar tegen aangetekend. Tegen de uitspraak van de rechter in Rotterdam gaat het financiële concern niet in beroep. Ook DNB doet dat niet.
'Duidelijke oplossing van Delta Lloyd'
Met het terugtreden van Roozen en het niet in beroep gaan tegen de boete heeft Delta Lloyd het conflict met DNB "op een duidelijke wijze" opgelost, stelt Rabobank. De bank hanteert een buy-advies op het aandeel. Volgens de marktkenners heeft de boete van bijna 22,7 miljoen euro een beperkt effect op de solvabiliteitsratio's, afhankelijk van in hoeverre de betaling fiscaal aftrekbaar zal zijn.
KBC gaf aan de beslissing van Delta Lloyd om niet in beroep te gaan te verwelkomen. "De gespannen relatie met de toezichthouder zorgde voor grote onzekerheid bij aandeelhouders'', aldus de bank. De aanpassingen in het bestuur noemde KBC wijs, hoewel de bank had verwacht dat Roozen langer zou aanblijven voor een duidelijke overgang.
KBC (reduce) is wel negatief verrast door de boete van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die maandag ook werd bekendgemaakt. "De boete suggereert dat de zaken breder binnen het bedrijf speelden."
Het aandeel Delta Lloyd noteerde maandag omstreeks 09.05 uur 1,8 procent hoger op 16,46 euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl